Makaron ze szpinakiem
Dzisiaj mam dla Was szybki i prosty przepis na obiad. Makaron ze szpinakiem nadaje się w sam raz na dzień, kiedy nie wiesz co zrobić a nie masz ochoty stać przy garach.
Czas przygotowania: 30 minut
Porcje: w zależności od ilości składników
Składniki:
- makaron – w pierwotnym przepisie były rurki, ale ostatnio użyłam tagiatelle i lepiej mi smakowało.
- szpinak – świeży lub mrożony
- śmietanka 30%
- ser z niebieską pleśnią
- mozzarella lub ser żółty
- cebula
- czosnek
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Makaron gotujemy al dente. W garnku na odrobinie oliwy podsmażamy czosnek i cebulkę. Dodajemy szpinak i śmietankę. Na koniec dodajemy ser pleśniowy i podgrzewamy aż się rozpuści. Doprawiamy do smaku. W naczyniu żaroodpornym mieszamy sos z makaronem, posypujemy mozzarellą lub żółtym serem i wstawiamy do piekarnika. Zapiekamy ok 15-20 minut w temp. 180 stopni.
Oprócz mojego przepisu polecam też ten. Nie będę plagiatować. Kupcie sobie ten fix jeśli zdecydujecie się spróbować. Przepis podany jest na opakowaniu.
Ja często robię ten makaron kiedy brakuje mi pomysłu na obiad albo kiedy zostanie mi makaronu z innego dania. Każdy makaron powinien się do tego nadawać.
Mam nadzieję, że będzie Wam smakowało