Dwa pyszne sosy na szybki obiad

[et_pb_section bb_built=”1″][et_pb_row][et_pb_column type=”4_4″][et_pb_text _builder_version=”3.2.1″]

O jednym z tych sosów w obecnej sytuacji póki co mogę tylko pomarzyć. Ale Wam chętnie podam przepisy na moje dwa ulubione sosy w ostatnim czasie. Ten słodko-kwaśny spokojnie można zawekować i mieć schowany na czarną godzinę. Z orzechowym trochę gorzej, ale robi się go łatwo i szybko więc też nie jest źle. 
Oto moje dwa pomysły na szybki obiad.

[/et_pb_text][et_pb_text _builder_version=”3.2.1″]

Chociaż nie przepadam za ananasem, sos słodko-kwaśny skutecznie skradł mój żołądek. Taki przygotowany samodzielne smakuje o wiele lepiej niż ten gotowy, ze sklepowej półki.

Sos orzechowy natomiast to smak, który kojarzy mi się z tajskimi restauracjami. Nie odwiedziłam ich zbyt wiele (chyba tylko dwie- w Polsce), ale znalazłam przepis, który dość dobrze odzwierciedla smak tego sosu z restauracji.

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row][et_pb_column type=”2_3″][et_pb_text _builder_version=”3.2.1″]

Sos słodko-kwaśny

[/et_pb_text][et_pb_text _builder_version=”3.2.1″]

Czas przygotowania: 15 minut

Porcje: 2

Składniki:

  • 3 łyżki miodu,
  • 1/2 szkl. soku z ananasów (ja używam z puszki, ale może być też świeży),
  • 1/2 szkl. przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka octu jabłkowego lub ryżowego,
  • 1/3 szkl. wody
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

 

Przygotowanie:

Na patelni podgrzewamy miód do rozpuszczenia, dodajemy sok, przecier i ocet. Po zagotowaniu dodajemy wodę wymieszaną z mąką i ponownie zagotowujemy.

Jeśli lubicie to można dodać pokrojonego w kostkę ananasa, paprykę i ugotowaną wcześniej fasolkę szparagową. Wtedy sos będzie bardziej przypomniał te gotowe, które sprzedają w słoikach.

[/et_pb_text][/et_pb_column][et_pb_column type=”1_3″][et_pb_image _builder_version=”3.2.1″ src=”http://zaplanujzycie.pl/wp-content/uploads/2018/05/ananas.650×0.jpg” url_new_window=”on” url=”https://buybox.click/3335/buybox.html?oid=24449465 ” alt=”Suszarka do owoców. Po kliknięciu w obraz zobaczycie gdzie można kupić podobną” title_text=”Suszarka do owoców. Po kliknięciu w obraz zobaczycie gdzie można kupić podobną” /][et_pb_text _builder_version=”3.2.1″]

Główny składnik sosu

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row][et_pb_column type=”1_3″][et_pb_image _builder_version=”3.2.1″ src=”http://zaplanujzycie.pl/wp-content/uploads/2018/05/i-maslo-orzechowe.jpg” url_new_window=”on” url=”https://buybox.click/3335/buybox.html?oid=24449465 ” alt=”Suszarka do owoców. Po kliknięciu w obraz zobaczycie gdzie można kupić podobną” title_text=”Suszarka do owoców. Po kliknięciu w obraz zobaczycie gdzie można kupić podobną” /][et_pb_text _builder_version=”3.2.1″]

Składnik dla leniwych

[/et_pb_text][/et_pb_column][et_pb_column type=”2_3″][et_pb_text _builder_version=”3.2.1″]

Sos orzechowy

[/et_pb_text][et_pb_text _builder_version=”3.2.1″]

Czas przygotowania: 15 minut

Porcje: 4

Składniki:

  • 1/2 szkl. orzeszków ziemnych lub masła orzechowego,
  • 1,5 szkl. miodu,
  • 3 łyżki sosu sojowego,
  • 3 łyżki octu ryżowego,
  • 5 ząbków czosnku,
  • 2/3 szkl. wody,
  • 1/2 łyżeczki chilli,
  • sok z 1/3 limonki

Przygotowanie:

Masło orzechowe lub zmielone orzechy mieszamy z wodą. Dodajemy pozostałe składniki i gotujemy. Optymalną gęstość uzyskujemy balansując wodą, można dodać lub wlać mniej w zależność od konsystencji jaką chcemy otrzymać.

Pychotka.

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row][et_pb_column type=”4_4″][et_pb_text _builder_version=”3.2.1″]

Może kiedyś uda mi się zawitać w prawdziwej Tajskiej restauracji i skosztować prawdziwego sosu z ich receptury. Na razie muszę się zadowolić tym smakiem, który odkryłam. Od biedy raz na jakiś czas można spokojnie go zjeść w takiej formie. Najlepiej smakuje z pieczonym lub grillowanym filetem z kurczaka.

Skorzystacie z mojego przepisu? Może macie jakieś inne swoje ulubione?

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]

Zobacz mnie w mediach
Podziel się
FacebookEmailTwitter