Ciasto z kaszy gryczanej

Podziel się
FacebookGoogle+Email

Robiłam przegląd starych wpisów (dopasowuję je do nowej odsłony bloga) i przypomniałam sobie o pysznym cieście z kaszy gryczanej. Mam dzisiaj dla Was przepis na takie ciasto. 

Jest to ciasto bez mąki, oparte na zdrowych składnikach, które są idealne dla kogoś kto jest na diecie. Ale nie będąc na diecie też można zjeść dla odmiany takie ciasto. Na pewno nikomu nie zaszkodzi.

Od kiedy zwracam większą uwagę na to, co ląduje na moim talerzu rozsądniej też wybieram desery w restauracjach czy kawiarniach. Dzięki temu właśnie trafiłam na takie ciasto, które bardzo mi zasmakowało. Przepis znalazłam w sieci i upiekłam żeby sprawdzić czy smakuje tak samo. Smakuje bardzo podobnie. Zachęcam do wyboru tego deseru przy okazji wizyty w kawiarni Retro.

Ciasto z kaszy gryczanej

Czas przygotowania: 30-45 minut plus czas pieczenia

Porcje: ok 8

Składniki:

20 dag kaszy gryczanej (dwie torebki),

2 jajka + jedno białko,

150 g gorzkiej czekolady,

2 łyżki miodu,

2 łyżki jogurtu naturalnego,

1/2 szkl. otrębów (ja użyłam owsianych, ale inne tez będą pasowały),

1 łyżka kakao,

1 łyżeczka cynamonu,

1 łyżeczka przypraw korzennych,

1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Przygotowanie:

Kaszę ugotować i przestudzić. Białka oddzielić od żółtek. Czekoladę rozpuścić. Żółtka, czekoladę i resztę składników dodać do kaszy i zblendować na gładką masę. Białka ubić na sztywno i delikatnie wymieszać z masą. Piec około 35-40 minut w temp. 180 stopni.

Suszarka do owoców. Po kliknięciu tutaj zobaczycie gdzie można kupić podobną

Porcja z przepisu pasuje na formę keksówkę lub na okrągłą tortownicę. Na tortownicy będzie niższe ciasto, w keksówce wyjdzie dość wysokie. Najlepiej sami oceńcie ile macie ciasta i dobierzcie odpowiednią formę.

Skorzystacie z mojego przepisu? Może macie jakieś inne swoje ulubione?

 

Zobacz mnie w mediach